Richtkijkerbestellen is officieel dealer van nachtkijkers en nachtrichtkijkers in de merken Armasight, Yukon en Luna Optics. De nachtkijkers die u bij ons koopt, komen rechtstreeks van de fabriek, waardoor u verzekerd bent van een legaal product en gedekt bent door de garantie van die bedrijven. Onderstaand geven we meer uitleg over de nachtkijker en hoe u de beste keuze maakt in de verschillende type nachtkijkers.

U kunt altijd gebruik maken van onze jaren lange ervaring en kennis op het gebied van nachtkijkers en ons om advies vragen via contact of de Chat (rechts onderaan de webshop).


Kennisbank Nachtkijkers

Tips en info nachtkijkers: Reviews nachtkijkers:


Info Nachtkijkers en Nachtrichtkijkers

Nachtkijker worden ook wel restlichtversterkers genoemd omdat zij het restlicht uit hun omgeving van maanlicht, sterren of infrarood licht halen wat door de lens naar binnen komt.Welke nachtkijker kies ik?

Er zijn 3 verschillende type nachtkijkers namelijk; monoculaire nachtkijkers, binoculaire nachtkijkers en nachtrichtkijkers. Bij monuculairen kijkt u met 1 oog door de kijker. Bij een binoculair kunt u met 2 ogen kijken. Nachtrichtkijkers zijn speciaal ontwikkeld voor montage op een geweer en daarmee geschikt voor de jacht en ongediertebestrijding.

Monuculaire nachtkijkers hebben maar 1 buis om het restlicht te versterken en zijn daarmee lichter en compacter en tevens goedkoper dan binoculairen. Door een binoculair kunt u met 2 ogen open kijken, waardoor hij meer geschikt is voor langdurige observaties. Deze nachtkijkers zijn dus comfortabeler, maar door het gebruik van 2 buizen ook duurder.

Belangrijk bij de keuze tussen deze 3 type nachtkijkers is dus de vraag: "Waar gaat u de nachtkijker voor gebruiken?" Wilt u hem monteren op een geweer? Dan kiest u voor een nachtrichtkijker. Is de nachtkijker bedoelt voor onderweg en moet hij compact en licht zijn, dan kiest u voor een monoculaire nachtkijker. Gaat u echter langere tijd in de nacht observeren, dan is een binoculaire nachtkijker de beste keuze.

Verschillende generaties nachtkijkers

Nachtkijkers worden onderverdeeld in 1e, 2e, of 3e generatie. De onderverdeling wordt gemaakt naar de versterking van het licht dat gebruikt wordt in elk apparaat.

1e generatie nachtkijker

De 1e generatie nachtkijkers zijn de goedkoopste varianten die verkrijgbaar zijn op de markt. De samenstelling van deze nachtkijkers zorgt ervoor dat het licht ongeveer duizend keer versterkt wordt bij maan- en sterrenlicht.

Het waargenomen beeld kan een vertekening krijgen rondom de buitenste rand, dit wordt ook wel geometrische vervorming genoemd.

2e generatie nachtkijker

De 2e generatie nachtkijkers werden in eerste instantie alleen gebruikt voor militaire of professionele doeleinden. Dit kwam vooral omdat de modellen van de 2e generatie (tussen de €1000,- en € 2000,-) veel duurder zijn dan de 1e generatie nachtkijkers.

Inmiddels zijn deze modellen ook op de particuliere markt verkrijgbaar. De toevoeging van een speciale micro-kanaal plaat maakt het mogelijk om nog meer restlicht te verzamelen waardoor een 2e generatie nachtkijker veel meer licht binnen haalt en dus helderder en scherper is dan een 1e generatie nachtkijker (lichtversterking tot een 20000x).

Een ander belangrijk zichtbaar verschil tussen 1ste en 2de generatie nachtkijkers is, dat de 2de genaratie een veel breder gezichtsveld heeft en scherpte van rand tot rand.

3e generatie nachtkijker

De 3e generatie nachtkijkers hebben de nieuwste ontwikkeling qua nachtkijker technologie. Dankzij een gevoelige chemische-samenstelling van een speciale fosfor-beeldplaat (Gallium Arcenide) kan er een extreem helder en scherp beeld worden geproduceerd.Nachtkijkers van de 3e generatie hebben hierdoor een lichtversterking tussen de 30000 - 50000x, wat ze daarentegen wel weer een stuk duurder maakt dan de 2e generatie nachtkijkers. De 3e generatie nachtkijkers kosten over het algemeen meer dan € 5000,-.

Infrarood bij nachtkijkers

Restlichtversterkers maken allemaal gebruik van restlicht (maan- en sterrenlicht), maar kan voor sommige modellen betekenen dat er in volledige duisternis weinig tot niets te zien is. Daarom zijn alle nachtkijkers uitgerust met een infrarood hulplicht. Het infrarood hulplicht werpt een infrarode straal naar voren welke onzichtbaar is voor het menselijke oog, maar wel zichtbaar is met uw nachtkijker. Hiermee wordt u kijkafstand vergroot.

Hoe groot is de kijkafstand bij een nachtkijker?

De grootte van uw kijkafstand wordt beïnvloed door verschillende factoren. Ten eerste de grootte van het object wat u wilt zien. Gaat het om een klein dier in het bos, of om een containerschip op zee. Hoe groter het object is, hoe beter u het kunt zien. Ook is het handig te weten hoe gedetailleerd u een object wilt zien; wilt u gewoon kijken om te zien wat iets is of wilt u echt details zien (dit noemen ze detectieafstand). 
Een andere belangrijke voorwaarde is het aanwezige restlicht. Als er veel restlicht aanwezig is, kunt u verder zien dan in totale duisternis. In een open veld met veel maan- of sterrenlicht kunt u bijvoorbeeld een huis tot op ongeveer 500 meter waarnemen. In een bos met weinig restlicht kan het zijn dat u een dier tot op ongeveer 75 meter kunt ontvangen (zie het kijkafstandsoverzicht onder deze tekst voor een indicatie). Denk er bij de aanschaf van een nachtzichtkijker om dat u deze koopt om te zien in het donker, niet voor heel lange afstanden zoals bij een gewone richtkijker of verrekijker.

 

Kijkafstandsoverzicht in meter bij verschillende invloeden
1ste generatie
Volle maan
Halve maan
Sterrenlicht
Volledige duisternis
Dier 200 150 100 75
Persoon 250 200 150 100
Auto/Boot 750 500 300 150
2e generatie
Volle maan
Halve maan
Sterrenlicht
Volledige duisternis
Dier 300 225 175 100
Persoon 500 450 300 150
Auto/Boot 1000 800 550 300
3e generatie
Volle maan
Halve maan
Sterrenlicht
Volledige duisternis
Dier 400 300 225 150
Persoon 650 500 375 200
Auto/Boot 1250 1000 800 550


Direct naar de NachtkijkersGeen producten